Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Μέλι



Το μέλι είναι το γλυκό προϊόν – τρόφιμο που παράγουν οι μέλισσες από φυσικές πρώτες ύλες ανθοφορίας φυτών και μελιτώματα αφίδων δέντρων, όπως ελάτου, πεύκου και άλλων, που προσκομίζονται στην κυψέλη, τα πυκνώνουν με αφυδάτωση και τ...α εμπλουτίζουν με δικές τους πολύτιμες για την υγεία ουσίες, και τα αποθηκεύουν σε κηρήθρες από δικό τους κερί, όπου με αυτό και τις σφραγίζουν για να μην εισχωρήσει υγρασία και ξινίσει το μέλι. Πρόκειται για «φυσικό – ζωντανό» βιολογικό προϊόν, βασικό για τη ζωή μας, αφού αυτές οι ουσίες συλλειτουργούν και επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό, σαν χημική αποθήκη, με αρμονική συνεύρεση σε μοναδικές ιδιότητες.
Περιέχει φρουκτόζη (λεβουλόζη) και γλυκόζη (δεξτρόζη): Αυτά τα παράγει η μέλισσα, όταν κάνει διάσπαση με ένα ένζυμο – καταλύτη, που αυτή έχει και λέγεται Ιμβερτάση, οπότε γίνεται μετατροπή σε Ιμβερτοσάκχαρο, που προσλαμβάνεται αμέσως από τον οργανισμό, δίνοντας ενέργεια σε ταλαιπωρημένα σωματικά και πνευματικά άτομα. Οργανικά οξέα: όπως το γλουκονικό οξύ, που παράγεται από τη διάσπαση της δεξτρόζης. Πρωτεϊνες και αμινοξέα: που προέρχονται από τη γύρη και δίνουν ενέργεια. Μεταλλικά στοιχεία: που βοηθούν τον μεταβολισμό και τη θρέψη των κυττάρων και του σκελετού. Ένζυμα (συμπλέγματα πρωτεϊνών): που κάνουν το μέλι «ζωντανό τρόφιμο». Βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β: που καθορίζουν τον μεταβολισμό και θερμίδες 3.150 – 3.350 το κιλό, που καλύπτουν τις ανάγκες των ενεργητικών και των αδύνατων οργανισμών.

Αντιβακτηριακή δράση του μελιού: Προέρχεται από το χαμηλό ΡΗ που έχει δηλαδή είναι όξινο και πυκνό σε σάκχαρα, και μηχανικά ξηραίνει τα βακτήρια και ακόμη περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2), που παράγει γλυκονικό οξύ όταν αραιωθεί με νερό. Το μέλι του ελάτου και του πεύκου περιέχουν 185,6 χιλιοστόγραμμα από αυτό και του βαμβακιού 292 χιλιοστόγραμμα, που υπερτερούν αφάνταστα από τα άλλα μέλια και τρόφιμα.

Κρυστάλλωση (ζαχάρωμα) του μελιού: Το φαινόμενο αυτό γίνεται στα μέλια που προέρχονται από άνθη, ενώ το ελατόμελο και το πευκόμελο δεν κρυσταλλώνουν. Αυτή χρήσεις η κρυστάλλωση δεν είναι αλλοίωση και σε περίπτωση που ενοχλεί μπορεί να «μελώσει» τοποθετώντας το βάζο σε άλλο δοχείο με ζεστό νερό 40 – 50 βαθμούς Κελσίου, ανακατεύοντας συνεχώς να λεπτύνει όμοια η μάζα του.

Θεραπευτικές Ιδιότητες και χρήσεις μελιού

Αντισηπτικές και μαλακτικές: ‘Όταν είναι αραιωμένο σε ζεστό νερό, για πλύση τραυμάτων, ερεθισμών και φλεγμονών και η ενστάλαξη στα μάτια κάτω από τα βλέφαρα, έχει αντισηπτική και επουλωτική δράση.

Στομαχοεντερικές παθήσεις: Μέλι με γάλα ή τίλιο για την οξεία γαστρίτιδα ή τη μειωμένη έκκριση γαστρικών υγρών. Ηπατικές ασθένειες: Προσφέρει εφεδρείες γλυκογόνου.

Νεφρά και ουροδόχος κύστη: Περιορισμός των βακτηριδίων της ουροδόχου κύστης και διουρητική βοήθεια.

Καρδιά: Αναζωογονεί και διαστέλλει τις αρτηρίες με τη γλυκόζη, μεγάλη η βοήθειά του για καρδιακές διαταραχές, με ένα ποτήρι ζεστό νερό με μέλι πριν τον ύπνο.

Αναπνευστικά προβλήματα και κρυολόγημα: Εισπνοές με διάλυμα 10% μελιού για τον ξηρό και πυώδη βλεννογόνο του ρινοφάρυγγα και του λαιμού.

Φυματιώδη μόλυνση: Μέλι 100 – 150 γραμμάρια φέρνει βελτίωση.

Νευρικό σύστημα: Καταπραϋντικό για τις αϋπνίες, τον πονοκέφαλο και την όραση.

Δερματικές αλοιφές: Περιέχοντας 42% μέλι αυξάνεται η γλουταμίνη από 42 σε 68% μέσα στην πληγή και διευκολύνει την εξυγίανσή της με αύξηση και διαίρεση των κυττάρων φέρνοντας επούλωση.

Καλλυντικά σκευάσματα: Αλοιφές, μάσκες προσώπου, που βασίζονται στο μέλι δίνουν βέβαια αποτελέσματα.

Αθλητισμός: Το μέλι είναι απαραίτητο στο διαιτολόγιο του αθλητή.

Παιδιά: Πρέπει να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη με μέλι, γιατί το υπόλειμμα της ζάχαρης στο στόμα διασπάται σε γαλακτικό κυρίως οξύ, που καταστρέφει σταθερά τα δόντια, ενώ το μέλι έχει αντιβιοτικές και απολυμαντικές ιδιότητες στο στόμα. Βελτιώνει επίσης τη σύσταση του αίματος.

Μακροζωία: Υποστηρίζεται πολύ από το μέλι .

Μέλι – ζάχαρη και συγκρίσεις: Το μέλι είναι ενέργεια – δύναμη, είναι «ζωντανό» προϊόν. Η ζάχαρη που καταναλώνουμε είναι πιο επικίνδυνη από τον καρκίνο σύμφωνα με τις στατιστικές του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας του Ο.Η.Ε. αφού είναι υπεύθυνη για τις καρδιοπάθειες που είναι η «πρώτη αιτία θανάτων» για την ανθρωπότητα. Δίκαια από έγκριτους επιστήμονες έχει χαρακτηριστεί η ζάχαρη «επικεφαλής δολοφόνος και πρώτος εχθρός των κοινωνιών».
πηγή:http://tomelissi.wordpress.com/2012/12/13/το-μέλι/
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου