Το μέλι περιέχει μια πληθώρα συστατικών, όπως σάκχαρα, αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, ένζυμα και βιταμίνες, που είναι ευεργετικάγια τον άνθρωπο.
Πιο αναλυτικά, η φρουκτόζη και η γλυκόζη, που είναι τα κυριότερα σάκχαρα του μελιού, αφομοιώνονται πιο εύκολα και γρήγορα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον, η γλυκόζη είναι η μόνη μορφή σακχάρου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους μυς, γι’ αυτό το μέλι αποτελεί μια άριστη πηγή ενέργειαςγια παιδιά και αθλητές.
Τα μεταλλικά στοιχεία (κάλιο, ασβέστιο, χλώριο και νάτριο) που περιέχει το μέλι βοηθούν στη λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού, στη διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών και στη πήξη του αίματος.
Τα ένζυμα του μελιού (διαστάση, καταλάση) είναι καταλύτες σε πολλές αντιδράσεις του οργανισμού που έχουν σαν αποτέλεσμα τη διάσπαση ελεύθερων ριζών που είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο.
Το μέλι τέλος περιέχει ένα μεγάλο αριθμό βιταμινών, όπως βιταμίνες Α, Β1, C, ριβοφλαβίνη κ.ά. που αν και βρίσκονται σε μικρή ποσότητα συμβάλλουν στην απορρόφηση των σακχάρων από τον οργανισμό και γενικότερα στην καλή λειτουργία του.
Όσον αφορά τη συμβολή του μελιού στην ανθρώπινη διατροφή, από μετρήσεις που έγιναν από το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. βρέθηκε ότι το μέλι έχει κατά μέσο όρο 300 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
Ένα τυπικό δείγμα μελιού αποτελείται από: φρουκτόζη: 38%, γλυκόζη: 31%, σουκρόζη: 1,3%, μαλτόζη: 7,1%, νερό: 17% και τέφρα:0,2%
Ο γλυκαιμικός δείκτης κυμαίνεται από 31 έως 78, ανάλογα με την ποικιλία
Διατροφική αξία ανά 100g
|
Ενέργεια
|
1272kJ (304kcal)
|
Υδατάνθρακες
|
82,4g
|
Σάκχαρα
|
82,12g
|
Φυτικές ίνες
|
0,2g
|
Λιπαρά
|
0g
|
Πρωτεΐνες
|
0,3g
|
Νερό
|
17,1g
|
Ριβοφλαβίνη (Β2)
|
0,038mg (3%)
|
Νιασίνη (Β3)
|
0,121mg (1%)
|
Παντοθενικό οξύ (Β5)
|
0,068mg (1%)
|
Βιταμίνη Β6
|
0,024mg (2%)
|
Φολικό οξύ
|
2μg (1%)
|
Βιταμίνη C
|
0,5 mg (1%)
|
Ασβέστιο
|
6 mg (1%)
|
Σίδηρος
|
0,42 mg (3%)
|
Μαγνήσιο
|
2 mg (1%)
|
Φωσφόρος
|
4 mg (1%)
|
Κάλιο
|
52 mg (1%)
|
Νάτριο
|
4 mg (0%)
|
Ψευδάργυρος
|
0,22 mg (2%)
|
100g ισοδυναμούν περίπου με 5 κουταλιές της σούπας
Τα ποσοστό (%) της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για ενήλικες σύμφωνα με το USDA
Πηγή:USDA
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου