Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης

Η πρόπολη περιέχει εκατοντάδες ενώσεις, όπως βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και φλαβονοειδή που προωθούν τις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες της.
Η πρόπολις ως θεραπευτικός παράγοντας
Η καθημερινή κατανάλωση της θεωρείται πως ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να ληφθεί με ασφάλεια μαζί με αντιβιοτικά για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους. Ένα βάμμα πρόπολης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία πληγών και για να καταπραΰνει τον πονόλαιμο. Η πρόπολη χρησιμοποιείται επίσης σε μερικές τσίχλες, οδοντόκρεμες, καλλυντικά, κρέμες και αλοιφές και μπορεί να έχει πιθανές χρήσεις στον τομέα της οδοντιατρικής να σκληρύνει το σμάλτο.
Η πρόπολη περιέχει αντιβακτηριακες και αντιμυκητιακες ουσίες οι οποίες δρουν επιλεκτικά: επιτίθενται στα παθογόνα βακτήρια και τους τοξικούς μύκητες χωρίς να είναι επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό, δεν επηρεάζει τη φυσική μικροχλωριδα του πεπτικού συστήματος του ανθρώπου, επίσης δεν παρουσιάζει παρενέργειες (εκτός από σπάνιες περιπτώσεις αλλεργίας) και η χρήση της ενισχύει την επίδραση των συνηθισμένων φαρμάκων.
Η πρόπολη δρα κατά των ιών και είναι ισχυρό αντιβιοτικό και αντιπαρασιτικο, προσφέρει προστασία από την ραδιενέργεια, είναι αποτελεσματική για παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, για τον προστάτη, για ανωμαλίες του ενδοκρινικού και για τοπικούς πόνους όπως ο πονόδοντος.Σε πειράματα που έγιναν σε ζώα η πρόπολη όχι μόνο δεν προκάλεσε καρκινογενεση, αντίθετα μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις προκάλεσε συρρίκνωση του όγκου.Οι μέχρι σήμερα θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης όπως αναφέρονται από την διεθνή βιβλιογραφία είναι:

1. η ικανότητα να καταστρέφει ή να σταμάτα τον πολλαπλασιασμό ενός μεγάλου αριθμού βακτηρίων όπως σταφυλοκοκων, στρεπτοκοκων και σαλμονελας.
2. οι αντιμυκητιακες ιδιότητες της πρόπολης είναι επίσης γνωστές.
3. έχει ισχυρές αναισθητικές ιδιότητες π.χ πονόδοντο.
4. ειναι αποτελεσματικη κατα των μολυνσεων απο ιους οπως της γρίπης και του έρπη.
5. είναι επίσης πολύ αποτελεσματική για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία φλεγμονών. Η αντιφλεγμονωδης δράση της καλύπτει την ρευματοειδή αρθρίτιδα, τις φλεγμονές της τραχείας, του λάρυγγα κ.α.
6. διεγείρει το σχηματισμό των κυττάρων και των ιστών.
7. όταν χρησιμοποιείται εσωτερικά η πρόπολη έχει αντιρρευματικες ιδιότητες.
8. ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
9. έχει επουλωτική δράση, επιταχύνει την αναγέννηση ιστών και την αποκατάσταση κυττάρων.
Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ
1. Αντιμικροβιακή
Από εφαρμογές μέχρι τώρα και ξένα κυρίως Ρώσικα και Ρουμάνικα Ιατρικά Συγγράμματα διαπιστώθηκαν οι καταπληκτικές θεραπευτικές της ιδιότητες, στη φαρυγγίτιδα, σε λοιμώξεις εσωτερικές και εξωτερικές, γρίπη, λαρυγγίτιδα, βρογχικό άσθμα, χρόνια πνευμονία και πνευματική φθίση.
2. Αναισθητική δράση
Τα μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενα αναισθητικά είναι πολύ τοξικά, άρα και επικίνδυνα. Η πρόπολη σαν αναισθητικό χρησιμοποιήθηκε σε εγχειρήσεις διαφόρων οργάνων, καθώς και για θεραπεία και ανακούφιση του πόνου, της άνω αναπνευστικής οδού, των ρινικών κοιλοτήτων, των δοντιών, του αυτιού κ.λ.π.
3. Αντιφλεγμονώδης δράση
Η πρόπολη επουλώνει τραύματα και πληγές αυτιών, μύτης, έρπη, ζωστήρα. Πρόκειται για ένα φυσικό αντιβιοτικό με αντιμικροβιακή δράση, όπως σταφυλόκοκκου, στρεπτόκοκκου κ.λ.π. χωρίς παρενέργειες.
diatrofi-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου