Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2015

Δύο μελέτες του Πανεπιστημίου του Illinois έχουν καλά νέα για αυτούς που τους αρέσει το μέλι.

 Η μία δείχνει πως οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μελιού συντηρούν το διατηρημένο κρέας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Η άλλη, που μόλις δημοσιεύτηκε, δείχνει ότι τουλάχιστον στο ανθρώπινο αίμα, όπου έγινε η μελέτη στο εργαστήριο, το μέλι μειώνει την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL), μια διαδικασία που διαφορετικά οδηγεί στην εναπόθεση αρτηριοσκληρωτικής πλάκας.
 Όπως και σε μια έρευνα του 1999 από το ίδιο Πανεπιστήμιο, οι επιστήμονες βρήκαν ότι το σκουρόχρωμο μέλι, παρέχει πολτό με περισσότερο προστατευτικές ιδιότητες από τον πολτό των ανοιχτόχρωμων μελιών.

  • «Είναι ακόμα πολύ νωρίς να το πούμε με απόλυτη ακρίβεια αλλά το μέλι έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό της διατροφής μας», λέει ο αρχηγός της έρευνας, Nicki Engeseth, καθηγητής στο Τμήμα Χημείας και Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις.
    Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις 6 Απριλίου στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural & Food Chemistry, είναι η πρώτη που μελετά την επίδραση που έχει το μέλι στο ανθρώπινο αίμα. Η έρευνα αυτή επίσης, χρησιμοποιώντας μια πολύ περισσότερο εξειδικευμένη μέθοδο από αυτή της μελέτης του 1999, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι τα αντιοξειδωτικά που έχει το μέλι είναι ισοδύναμα με αυτά σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όσο αφορά την καταπολέμηση της δράσης κάποιων μορίων υψηλής δράσης που είναι γνωστά και σαν ελεύθερες χημικές ρίζες. Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο αναφέρθηκε ότι το μέλι ήταν περισσότερο δραστικό από παραδοσιακά συντηρητικά, καθυστερώντας την οξείδωση μαγειρεμένων, καταψυγμένων κρεάτων γαλοπούλας. Παρόλο που το κρέας καβουρντίστηκε πιο πολύ από ότι συνήθως στα διατηρημένα προϊόντα, η γεύση δεν επηρεάστηκε αρνητικά.
    Για την έρευνα που δημοσιεύτηκε τελευταία οι ερευνητές ανέλυσαν την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές και φαινολικές ουσίες σε μέλια που είχαν διάφορες φυτικές προελεύσεις. Τέτοια φυτά ήταν η ακακία, το τριφύλλι, η σόγια, το ηλιόσπορο και άλλα. Χρησιμοποίησαν το τεστ της απορρόφησης ριζών οξυγόνου, γνωστό και ως ΟRAC τεστ, το οποίο χρησιμοποιείται ευρήτατα τα τελευταία χρόνια για να αναλύσει τα ίδια συστατικά σε φρούτα, λαχανικά και κρασιά. Τα σκουρόχρωμα μέλια είχαν τις υψηλότερες τιμές. Οι τιμές στο συγκεκριμένο τεστ ήταν από 3 εώς και 17 ενώ συνήθως στα φρούτα και τα λαχανικά είναι από 0,5 μέχρι 16. Η μελέτη είναι αρκετά συγκεκριμένη μιας και δείχνει ότι το μέλι έχει σίγουρα αντιοξειδωτική δράση. Αυτό σημαίνει ότι αν καταναλώσουμε π.χ. μέλι αντί για πεπόνι θα έχουμε στη δίαιτά μας τις ίδιες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών. Το τελευταίο, λένε οι ερευνητές δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένο, όμως είναι σίγουρο ότι οι συγκεκριμένες μελέτες ενισχύουν την θέση που φαίνεται να έχει το μέλι σαν υποκατάστατο ζάχαρης.
Στην συγκεκριμένη έρευνα πήρανε δείγματα αίματος από υγιείς εθελοντές και προσθέσανε σε αυτά, μέσα σε δοκιμαστικούς σωλήνες, διάφορα είδη μελιού και προσπάθησαν να δουν την επίδραση που μπορεί να έχει το μέλι στην LDL, γνωστή και ως κακή χοληστερίνη. Με την βοήθεια φασματόμετρου μέτρησαν την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών και την μετατροπή τους σε διάφορα παράγωγα γνωστά σαν διένια. Βρέθηκε ότι το μέλι, και πιο ειδικά, όσο πιο σκούρο τόσο πιο καλά, καθυστερεί σημαντικότατα την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών στο αίμα. Η έρευνα δείχνει με σαφήνεια ότι ακόμα και σε ένα πείραμα στο σωλήνα η δράση που έχει το μέλι είναι σημαντική.
    Επόμενες μελέτες αναμένεται να αποσαφηνίσουν τον ακριβή ρόλο που έχει το μέλι και τα συστατικά του στις διάφορες αντιδράσεις που προκαλούν, οι πολύ κακές για την υγεία μας, οξειδωτικές ουσίες.
Η ιαματική δράση του μελιού αποδίδεται στην πλούσια περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή και φαινολικό οξύ.
    «Μειώνει» τη διάρκεια του κρυολογήματος
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών «Jahrom», η διάρκεια του κοινού κρυολογήματος φάνηκε ότι μειωνόταν ακόμη και κατά δύο 24ωρα σε όσους έτρωγαν άφθονο μέλι (4 κουταλιές την ημέρα), σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν μέλι.
    Καταπολεμά το βήχα
Οι Αμερικανοί ερευνητές του Πολιτειακού Κολεγίου Ιατρικής της Πενσυλβάνια, μετά από έρευνα σε 105 παιδιά, ηλικίας 2-18 ετών, που λάμβαναν μέλι (1-2 κουταλιές) μισή ώρα πριν κοιμηθούν, διαπίστωσαν ότι το μέλι δρα πιο αποτελεσματικά κατά του βήχα σε σχέση με ορισμένα αντιβηχικά σιρόπια (με δεξτρομεθορφάνη).
    Επουλώνει τις πληγές
Σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόνης και του Πανεπιστημίου «Waikato» της Νέας Ζηλανδίας παρατηρήθηκε ότι το επίθεμα μελιού δρα ως αποτελεσματικό επουλωτικό όταν παραμένει στην πληγή το λιγότερο για 12 ώρες και ιδανικά για 24 ώρες. Η δράση του αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι είναι υγροσκοπικό, δηλαδή «ρουφάει» την υγρασία από τα μικρόβια, αφυδατώνοντάς τα, ενώ τα σάκχαρα που περιέχει παρεμποδίζουν την ανάπτυξη των μικροβίων.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου